‘Voor samengestelde gezinnen, die er met elkaar een succes van willen maken’

Rituelen voor je bonusfamilie

samengesteld

  • Ga je samenwonen met je partner en zijn/haar kinderen?
  • Komen jouw kinderen ook (deels) bij jullie wonen?
  • Zoek je samen naar een nieuw evenwicht in het gezin?
  • Gun je elk gezinslid een eigen plekje en een veilig thuis?
  • Wil je ruimte maken voor oude gewoonten én nieuwe rituelen?

nieuwe rituelen

We ontwerpen een ritueel op maat voor als je besluit te gaan samenwonen, of rituelen voor je dagelijks leven. Daarnaast kan ik jullie helpen bij het vormgeven van nieuwe, eigen rituelen: ochtendrituelen, bedtijd-rituelen, maaltijdrituelen, vakantierituelen.

aandacht

In het ritueel voor bonusfamilies is aandacht voor o.a. de overgang van het ene huis naar het andere, samen delen van woonruimte, het verdelen van aandacht – ouders voor hun kinderen, partners voor elkaar –, verschillende opvoedstijlen, samenbrengen van dagelijkse gewoontes, wisselschema’s van het ene naar het andere gezin en de spanningen die dat kan opleveren.

resultaat

Samen met jullie gezin maak ik een ‘stiefritueel’. Om samen de veranderingen te bekijken en jullie nieuwe start te markeren. Om jullie te helpen je eigen gezinscultuur te vieren.

Het ritueel lost niet je problemen op. Wel biedt het een podium aan de wirwar van gevoelens en gedachten die er bij een samengesteld gezin komen kijken. Je zult ervaren dat het samenleven mooi én stekelig kan zijn en dat de emoties die daarbij komen kijken in het ritueel gevoeld en gedeeld mogen worden.