‘In de uitwisseling
ontstaan de prachtigste rituelen.’

Over mij

kriebels

Eerlijk gezegd heb ik het niet zo op ‘bijzondere momenten’. Daar kreeg ik vroeger al de kriebels van. Waar anderen wekenlang toe leefden naar hoogtijdagen zoals kerstmis of een groot bruiloftsfeest, zag je mij wegkruipen en stilletjes hopen op autopech of griep.

Inmiddels heb ik wat levenservaring opgedaan, mezelf goed leren kennen en degelijke levensbeschouwelijke en rituele studies achter de rug. Met die bagage kan ik beter plaatsen waar die kriebels mee te maken hadden.

wanneer het klopt

Want hoe zit het met zo’n feestelijke gebeurtenis? De verwachtingen zijn vaak hooggespannen. Veel mensen spreken over ‘de perfecte dag’. Het plaatje moet volmaakt zijn. Maar bij een geslaagd ritueel is het belangrijkste niet of het plaatje klopt, maar of het onderbuikgevoel klopt. Bij het ontwerpen van jouw ritueel gaan we samen op zoek naar dat onderbuikgevoel, zodat het ook echt klopt als het erop aankomt. Bijzondere momenten? Graag! Maar dan wel met precies de juiste lading, het gewenste levensbeschouwelijke gevoel, de gepaste vorm.

eigenzinnig

Natuurlijk maak ook ik esthetische afwegingen en natuurlijk zoeken we naar evenwicht: een goed ritueel moet immers samenhang vertonen, het moet bij de situatie passen en het moet je op de juiste manier raken. Volgens mij kom je daar door niet alleen naar perfectie te streven, maar vooral naar integriteit en waarachtigheid. Naar die waarachtigheid zoek ik in ieder mens, zowel beroepsmatig als uit persoonlijke interesse.

Dus organiseer gerust een prachtige dag rondom dat ene ritueel, als dat goed laat zien wat jij te vieren hebt. Maar je kunt ook kerst vieren in je pyjama, en je kunt ook trouwen in je achtertuin. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn om het juiste effect te hebben. Hoe eigenzinniger, hoe liever.

betekenisgeving

Betekenis vind je minstens zo vaak in kleine, onbeduidende dingen, en in ongepolijste vorm. Betekenis kan in talloze momenten, situaties en omstandigheden verscholen liggen. Mijn mooiste en belangrijkste opdracht is jou te helpen die betekenis te zoeken, en er op een passende manier uitdrukking aan te geven. 

Hoe ik zelf naar betekenis zoek? In alledaags genieten van beweging en buitenlucht, iets lekkers te eten, het aaien van een kat. In boeken en blogs die me inspireren, in muziek die me raakt. In gesprekken met dierbaren en vreemden. In aanmodderen met bolletjes wol en lapjes stof tot er iets nieuws ontstaat. In helpen of troosten. In routines. In poëzie… 

‘Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is’ – K. Schippers

Universiteit voor Humanistiek
Master Humanistiek
Celebrantenopleiding

Aandachtsgebieden
Kritische Organisatie- en Interventiestudies
Zingeving en Samenleving
Onderwijs(ontwikkeling)

Hogeschool van Utrecht
Bachelor of Health 

Aandachtsgebieden
Gehandicaptenzorg
Belangenbehartiging
Filosofie, Ethiek en Praktijk

Werkervaring als o.a.
Ritueelbegeleider
Docent levensbeschouwing
Teamcoach
Projectcoördinator Ouderenbeleid
Onderzoeker
Tekstschrijver/redacteur
Scriptiebegeleider
Preventiemedewerker Gezonde School