Bouwrituelen en kunst in rituelen
Imke van Dillen maakt bouwrituelen. Ida van der Lee houdt zich bezig met kunst en rituelen.
Imke van Dillen maakt bouwrituelen. Ida van der Lee houdt zich bezig met kunst en rituelen.
Ronald Grimes is de oprichter van de rituele studies als wetenschapsgebied. Jeltje Gordon-Lennox, een Zwitserse ritueelbegeleider, heeft in haar meer dan dertigjarige ervaring een methodiek ontwikkeld om rituelen te ontwerpen.
Volgens Ronald Grimes zijn rituelen altijd aan veranderingen onderhevig. In de huidige tijd en cultuur gaan deze veranderingen sneller dan ooit door secularisering, individualisering en globalisering. De wereld verandert, en rituelen veranderen mee.
In Trouw waarschuwt Frank van Vree, directeur van het NIOD, dat ritualisering ook kan zorgen voor een emotionele verwijdering van datgene dat herdacht wordt. Om de herinnering aan Auschwitz levend te houden moet in de herdenking nadrukkelijk aandacht worden besteed aan het kwaad dat ermee bestreden wordt; val je in rituele herhaling, dan bestaat het risico op oppervlakkigheid.
Een conflict ritueel begraven, zo adviseert Vivian De Gier in Het Parool, als je een familieruzie de wereld uit wilt helpen. Vooral rond de feestdagen kan dat nog weleens handig zijn. Een familiepsycholoog, mediator en de presentator van Het Familiediner geven advies. Want met een ritueel alléén kom je er ook niet uit.
Trauma-expert Berthold Gersons vertelt in De Volkskrant hoe mensen reageren op ingrijpende gebeurtenissen en onzekerheid, en pleit voor (nieuwe) rituelen om ruimte te geven aan uitgestelde emoties. Ook etnoloog Peter Jan Margry maakt zich op Nemo Kennislink sterk voor nationale rituelen om de trauma’s te verwerken.
Menno Pot legt aan de hand van voetbalrituelen in Het Parool uit hoe belangrijk het is dat de juiste handelingen op het juiste moment door de juiste personen verricht worden.
Hedda van ‘t Land beschrijft hier prachtig hoe graag zij de opname van haar chronisch zieke broer in een tehuis met een ritueel had willen markeren, om de ervaringen en gevoelens bij ‘levend verlies’ een plaats te geven.
Annemiek Leclaire schrijft in Vrij Nederland over het gevaar van vormeloosheid als er niets is dat je leven structureert of overgangen markeert. ‘De vrijheid is te groot voor ons’, zegt ze heel mooi. Ze raadpleegt rituelenkenners en deelt haar persoonlijke inzichten.
Collega-celebranten en ritueelbegeleiders vind je in alle delen van het land:
In dit boek laat Jeltje Gordon-Lennox haar werkwijze zien en beschrijft zij haar rituele gereedschapskist. Welke criteria zijn er voor een goed ritueel? Welke stappen zijn er nodig bij het maken van nieuw ritueel? Wat zijn de belangrijkste ingrediënten en wat moet duidelijk zijn om het ritueel tot een geheel te vormen?
Recente reacties