Ochtman-de Boer, A. (2015). Nieuwe Rituelen

Annegien Ochtman-de Boer is remonstrants predikant en zelfstandig ritueelontwerpster (www.ritualiter.nl). Haar boek is de recentste Nederlandstalige praktische gids voor mensen die zelf rituelen willen ontwerpen

Ritueel herinneren: blijf bij de inhoud

In Trouw waarschuwt Frank van Vree, directeur van het NIOD, dat ritualisering ook kan zorgen voor een emotionele verwijdering van datgene dat herdacht wordt. Om de herinnering aan Auschwitz levend te houden moet in de herdenking nadrukkelijk aandacht worden besteed aan het kwaad dat ermee bestreden wordt; val je in rituele herhaling, dan bestaat het risico op oppervlakkigheid.

Familieruzie ritueel beslechten

Een conflict ritueel begraven, zo adviseert Vivian De Gier in Het Parool, als je een familieruzie de wereld uit wilt helpen. Vooral rond de feestdagen kan dat nog weleens handig zijn. Een familiepsycholoog, mediator en de presentator van Het Familiediner geven advies. Want met een ritueel alléén kom je er ook niet uit.

Rituelen tijdens en na de corona-tijd

Trauma-expert Berthold Gersons vertelt in De Volkskrant hoe mensen reageren op ingrijpende gebeurtenissen en onzekerheid, en pleit voor (nieuwe) rituelen om ruimte te geven aan uitgestelde emoties. Ook etnoloog Peter Jan Margry maakt zich op Nemo Kennislink sterk voor nationale rituelen om de trauma’s te verwerken.

Een ritueel bij levend verlies

Hedda van ‘t Land beschrijft hier prachtig hoe graag zij de opname van haar chronisch zieke broer in een tehuis met een ritueel had willen markeren, om de ervaringen en gevoelens bij ‘levend verlies’ een plaats te geven.

Crafting secular ritual. A practical guide.

In dit boek laat Jeltje Gordon-Lennox haar werkwijze zien en beschrijft zij haar rituele gereedschapskist. Welke criteria zijn er voor een goed ritueel? Welke stappen zijn er nodig bij het maken van nieuw ritueel? Wat zijn de belangrijkste ingrediënten en wat moet duidelijk zijn om het ritueel tot een geheel te vormen?